Friday, October 13, 2017

The climb

what to mumble today? dont have any idea. by the way, im just received my senate letter, should be done earlier. however sebab malas sgt so i skip until oct. well, my convo will be held next month. dapat lah pakai kan my son jubah convo, pray someday he will further his study successfully, not only in Malaysia, but across the country. in sha allah.

so, what plan?

should finding a job, but unfortunately, there still no good news. sigh*

still blaming my self as loser. jobless. no good luck in future.

some lecturer ask to further phd, but still figure out what and where are the best place to further my phd. should or should not?

hope and pray for the best for Rakeem and future baby J.

in sha Allah.

don't lose hope.

Friday, April 28, 2017

It has been a year since..

....my baby was born!

alhamdulilah.. today i've completed my study:


at 7 semester. hmm..
not a great achievement 
but still managed to finish it.

alhamdulilah.
:)

Wednesday, May 11, 2016

Anakku lagi.

Hari ke 17. Anak depan mata kadang2 rasa geram. Kadang2 rs syg. Kadang2 rs tension.
Hahah. Mcm tk percaya budak ni lah duk dlm perot dl.
Dok menendang2. Dok membesar dlm perot.
Alhamdulilah.
Life aku dh bertukar pas jd mak ni. Penat weh. Maybe masih dlm tempoh pantang kot.
Harap die dah sebulan lebih2 t tak de lh mcm ni. Ke same jugak?
Adoi. Dok pk belajar ni. Leh ke abes dlm tempoh tertentu?
Thesis pn tk tau ape cerita. Puasa sok tah dpt ke tk.
Mcm mn nk masuk study balik sok. Risau.
Mcm mn anak ni. Even mak mentua jaga pn kite masih risau.
Ye lah. Mak mentua jg 2 org lg budak kecik. Umo setahun dan 2 tahun.
Anak kite kecik lg. Tah penat esok mak mentua kite tu. Hmm. Kecian.
Tp nk buat mcm mn. Anta kat org lain tah ape plak gaya dwg kan?
Baby aku ni plak kuat melalak. Ikut mood die je.
Kdg2 diam baik je. Kdg2 melalak tak tentu pasal. Adoi lah budak.
Mak pak aku leh plak g korea gan adik aku. Hmm. Cucu malas jg. G holiday plak. Biaq p lah.
Aku pn lari dr dwg. Tk larat lah. Hari2 nk mngadap bising dwg buat kuih. Kalau senyap tk pe.
Uma mak mentua aku pn bising jugak ade budak2 waktu siang. Tp aku terpaksa lah layankan aje.
Pantang swg2 kt uma aku tkt aku murung. Dok tgu laki aku balik. Smlm je die dh OT 24 hrs. Mak aih.
Nasib aku pntg uma mak mentua ni. Kalau tak, tktau lah mcm mn.
K la. Nanti ade cite aku smbg balik. Luahan hati ketika pantang. Boring sgt lah tu.
Mao esok2 aku bawak laptop smbg buat thesis aku. Kahkah.

Monday, May 9, 2016

Hi lah si anak.

2 weeks dab baby rakeem ni. Kdg2 aku tersasul sebut rayyan. Sbb plan nk bubuh namanye rayyan.
Sekali cousin dah amek nama dekat2 gan rayyan. Last minute tukar nama.
Tak pe lah. Janji rakeem anak mak kan.

Penat sgt pantang swg2 selama 5 hari. Hari ni tekad jgk g pntg uma mak mentua.
Igt leh survive. Upernye tak. Lg lah aku czer.
Tk leh angkat berat bagai. Teringat org dok pesan jgn smp jahitan terbukak.
Mak aih. Tak ke seriau kau dgr?
Seriau ni menyebabkan aku takut plk nk bersalin lg.
Nk bersama laki aku pn aku dok pk byk kali. Hahhahhaha. Terok betui aku ni.
Skrg ni sindrom aku dok amek pic anak aku je. Kalau die tido br belek pic die.
Nk belek anak sndirik takut tjaga plak. Maklumlah. Jg new born ni penat gile
Kite plak kne follow cara die tdo. Dah lah sejam sekali bgn. Bygkn kite ni tdo sejam sekali kene bgn
Mmg stress la. Aku dl leh chill2 lg. Skrg mmg penat. Maybe sbb pntg swg2 aritu kot.
Tp elok jgk g uma mentua. Sbb laki aku ckp mngu ni byk job urgent. Mmg die kene OT tiap mlm.

Takpe lah nak. Mak sayang kau.
Harap besar esok jgn lupe kat mak. 😔😔
Anak no 2? Tgu lah tahun 2020 nanti. Heheh.

Thursday, May 5, 2016

So, how was ur labour journey on 24th april?

Alhamdulilah. 11 hari dah berlalu lahirnya anak aku diberi nama muhammad rakeem ke dunia ini.
Setelah 41 minggu dan 1 hari aku mnyerah diri ke hospital ampang pada 23th april. Bermalam lah aku kat hosp. Perasaan ketika itu? Dok pk esok kene induce. Mcm mn lah gayanya?
Sakit ke? Boleh ke aku bersalin normal sbb mostly cite aku dgr induce cnfirm czer.
Yes, aku lahir secara czer. Tp aku tk kene induce pn.

8 pagi, 24th april.
Nurse dah panggil semua mangsa2 induce g bilik doc. Doc nk check.
Smpi giliran aku. Doc pompuan, Dr Liza, seluk. Ok dah 3cm.
Terus masuk labour room. Gembira weh! Haha.
Pnye lah msg semua org ckp dh bkk 3cm. Msg husband cpt2. Nurse pn suh call husband suh dtg.
So bermulalah kehidupan aku di bilik LR bmula jam 9.20am.
Husband aku msk LR 10am. Midwife aku kak Mala. Baik sgt. Die suh pesan suh laki aku mkn siap2.
Sbb dh msk LR ssh nk kua dah.
Air ketuban dipecahkan pada jam 10am. Sakit! Sbb doc Syamimi tu kasaq gile. Tak padan gan bdn kecik molek. Buat keje kasaq. Seluk pn kasaq. Kak Mala seluk relax2 je. Aku leh tahan lg.
Then bermula episod aku diberi ubat tahan sakit. Pada jam 11 mcm tu aku dimasukkan ubat kuatkan kontraksi. So dibiarkan dgn laki aku dlm bilik tu. Disebabkan ubat tahan sakit aku jd nantok dan tdo. Sebelum tu kak Mala ada bgtau, awak bersalin awal dan cepat ni. Sbb bawah awak sgt lembut dan kepala baby dah kebwh. SERONOK WEH. Jam 3 ptg seingat aku, kontraksi dah mula kuat. Tp aku masih chill2 lg. Doc check bukaan baru 3-4 cm. KECEWA!

 Aku semakin sakit.

Jam 6 petang. Waktu sepatutnya aku bersalin. Check bukaan masih 3-4 cm.

Terjadilah suatu decision, aku perlu diczer! Atas alasan kontraksi makin kuat dan tiada bukaan. Ditakuti rahim akan MEMBENGKAK! aku pasrah. Sign surat czer. Katanya aku akan di czer jam 7pm.

Operation theater FULL!
Sebab ade kes tumpang darah dan pesakit tu khilangan 2 liter darah.
Sebab ade kes dari PAC baby dalam perut tak gerak.

Masih menunggu utk msk OT.

MasyaAllah. Tak tahan weh sakitnye. Setiap 5 mnt sakit kuat sgt. Sepatutnya aku dh leh bersalin ketika itu. Doc and kak Mala pn risau. Die tye ade rs nk teran tk. Aku ckp tak. Baby pula tidur. Kui 7 check bukaan. Dah 6 cm. doa aku weh spjg tu tlg lah buka lagi. Check kui 8 pn same jugak. Last check b4 masuk OT, pn masih 6 cm. redha. Jam 10.

Jam 11.30pm on 24th April, alhamdulilah. Keluarlah baby muhammad rakeem ke dunia.



Sayang anak mak. Sayang anak abah. 🐣😀



Monday, April 18, 2016

#40wks 3 days

nope, still no sign.

:'[

aku dah pasrah dan redha untuk serah diri pada 23 april ni.

lantak kau lah nak.

tp ok jugak dah dapat tarikh g hosp.

at least leh prepare apa yang patut.

kemas uma, bsh bju. pntg tu..

hihii

Friday, April 15, 2016

#39 wks 6 days on thursday

Harini Jumaat. Tapi i cite jgak lah hal smlm.

A day before due date - 14 april.
Alhamdulilah jam 9 pagi turun lendir cmpur darah.
So mngikut ckp org ramai, kene buat lex buat peace dl.
Biasa jln tk bkk lg.
I duk je lah uma. Then jam 9 mlm i call my mum bgtau.
My mum terus push panic button. Ya Allah. Stressnya. Biasalah dah mak jwtn sister kan.
Buat ah gaya nurse marah patient. Tp i relax lg.
Mlm td jam 2 pagi i rs baby active sgt. So i rs len mcm. Ajak husband g hosp serdang.
Sbb i baca sgt blog ckp baby active tkt terbelit tali pusat.
Wow! Sapa tah seram kan?
Pg hosp serdang mcm H! Siap halau g kjg. Geram weh.
Check pun tak. Siap halau terus.
Kedekut betui. Dwg pk hosp tu dwg buat ke?
Hahah. Sorry tension sgt.
Last2 geram i balik tdo je.

On my due date - 15 april.
Jam 9 pagi bapak call tye dah g hosp ke?
I da lah br bgn. Hehe. I ckp lom. Pastu kat blkg dgr mama duk bsg2 membebel.
Sakit hati lg sekali. Haha. Then bgn siap2. Husband masakkan carbonara.
Bfast lu mnm milo then gerak lah kami ke hosp AMPANG!
Alhamdulilah. Hosp tu tk halau kami pn. Siap terima gan hati terbuka even kami duk kajang.
Dari jam 11.30 pg kot. Mula2 check jantung. Stgh jam.
Heart beat baby nice. Then tgu lame jugak nk ke sesi seluk2 tu sbb doc busy skit.
But doc n nurse sane mmg super nice. Alhamdulilah. So smbg2 gan doc die pn layankan aje.
Mule2 rs tak best gile dpt doc laki indian plak tu. Hati dh mula gusar sgt.
Tp upernye doc tu nice gile. Rajin smbg2. Byk bg tips nk bslin.
Bile tiba bab seluk tu, takut gile. Tak sakit sgt. Cuma pedih2 je.
Time tu mmg dh serah diri kat Allah. Nk buat mcm mn. Harapkan doc kt srdg tp kne halau.
Bukaan 1cm. Dlm hati aku nk kata suke, ok lah at least ade bukaan. Tp br 1 cm lahai.
So skrg dok lepak uma je lah dl.
Sakit kontraksi mmg tk rasa pn.
Doc just bgtau kalau sakit 5 mnt terus dtg hosp.
Air ketuban pecah. Baby tak gerak.
Fuh. Tu je lah cite arini.
Pape pn bersyukur sbb at least ade tnda turun wpon 1 cm je bukaan skrg ni.
Heee.

Doakan yg terbaik.